Skip to content
kop-over-svk-1

Over Stichting Veteranen kunst

De Stichting VeteranenKunst (SVK) werd opgericht op 9 november 2007, te Alphen aan de Rijn. Iety Zonneveld, echtgenote van een militair die uitgezonden werd naar Bosnië , maakte van nabij mee hoe moeilijk het -voor de militair- kan zijn om na een missie de draad weer op te pakken. Ter verwerking van de veelal niet uitgesproken ervaringen, vond haar man zijn ‘klankbord’ en ‘uitlaatklep’ op het schildersdoek. Ongecompliceerde thema’s en onderwerpen die tot nadenken stemmen, wissel(d)en elkaar bij hem af. Iety startte vervolgens een zoektocht naar andere veteranen voor wie het maken van beeldende dan wel toegepaste kunst ook een uitlaatklep was. In hun kunst kwam de mens achter de militair tevoorschijn. Een man of vrouw die kiest voor scheppingskracht ter verwerking voor zichzelf en als middel van communicatie naar publiek/samenleving.

Er bleken veel meer van dergelijke militairen te zijn … Dit is de reden dat de Stichting Veteranen Kunst door haar werd opgericht. De reacties waren overweldigend en verrassend, zowel vanuit ‘het publiek’ als vanuit de veteranen-kunstenaars. De gepresenteerde werken varieerden van de sprankelende beeldtaal van landschappen en zeegezichten, portretten, maar daarnaast ook stillevens en militaire onderwerpen. Het ging niet alleen om schilder- of tekenkunst, maar ook om beeldhouwen en sieradensmeden.

Veteranen kunst

De kunstwerken fungeren dus als communicatiemiddel om in de maatschappij meer respect en begrip te creëren voor veteranen. Exposities kunnen plaatsvinden in gemeentehuizen en anderszins openbare gebouwen, ook sommige evenementen komen in aanmerking voor het tentoonstellen van SVK-kunst. Het is belangrijk dat een zo breed mogelijk publiek kennis kan maken met deze kunstwerken en hun achterliggende verhalen. De kunstwerken worden/zijn geen eigendom van de SVK, zij worden ten behoeve van expositie door de individuele kunstenaar beschikbaar gesteld. Sinds NLVD 2007 maakte een expositie van SVK inmiddels al 10 keer deel uit van de Manifestatie op het Malieveld