Nederlands Veteraneninstituut – Stichting Veteranenkunst
“Erkenning en Waardering”
Een nieuw Platform

Onderdeel van een sterk team

 [ Movie Make Over Luchtmobiele Brigade | Gevechtsfunctiescampagne ]

Defensie heeft sinds kort nieuwe wervingsfilmpjes.
Wat we te zien krijgen is een groep Nederlandse militairen die samen naar een oorlogsfilm uit Hollywood kijken. Ze lachen zich slap om die actiehelden die alles alleen doen, vooral niet samenwerken en dit alles duidelijk zonder plan. 
Daarna laten ze zien hoe zo’n actie binnen Defensie uitgevoerd zou worden. Als een sterk team waarin ieder zijn rol heeft en in zijn kracht staat , met een helder gezamenlijk doel voor ogen.
Met andere woorden samen sta je sterker en bereik je dus meer.

Als SVK hebben we lang autonoom geopereerd en het heeft ons ver en veel gebracht. Toch merkten we ook dat we ergens tegen grenzen aan liepen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een team waarin we samen sterker zouden kunnen worden. 
Dit hebben we gevonden in het Veteraneninstituut, ons toch al zo vertrouwd. 
Het mooie is dat we én steun krijgen onze ambities waar te maken maar daarnaast ,voor kunstenaars zo belangrijk, onze autonomie niet verliezen.

We gaan intensief samenwerken met de afdeling “Erkenning en Waardering”. Kol. Ludy de Vos is belast met het invulling geven aan deze afdeling. Naast de Kunst, in de meest brede zin van het woord, vormen ook het Searchteam en de Sport  een onderdeel van Erkenning en Waardering.
De afgelopen tijd hebben we niet stilgezeten. Er is in het kader van deze nieuwe situatie voor de SVK  door het bestuur een toekomst visie neergezet waar met name onze adviseurs Johan Stevens en Lkol. Inge Veltens veel energie in gestoken hebben.

Social Media


En net zoals Defensie, karakteristiek voor deze tijd, nu werft via o.a. You Tube, zal het SVK ook meer actief gaan en moeten worden op social media om haar doelstellingen en ambities waar te maken.
We kijken hierbij o.a. uit naar een intensieve samenwerking met de Afdeling Communicatie van het NLVi. 
Hierin past ook de doelstelling, haast letterlijk, nu ook een podium te gaan bieden aan uitvoerende kunsten.

Op dit moment zijn we actief op onze website en via Facebook :

https://www.veteranenkunst.nl/
https://www.facebook.com/Stichting-VeteranenKunst-1077999195558033/

Digitale Traditie 

“Jan Vendrig” door Gerard van der Lee

Maar we zouden geen (oud) militairen zijn als we zouden vergeten waar we vandaag kwamen, wat ons tot hier gebracht heeft, onze traditie. 
Het streven is deze traditie toegankelijker te maken zoals het vergroten van de digitale toegankelijkheid van onze collectie,
maar ook door kruisverbanden te leggen met andere collecties in Nederland die wellicht onbewust ook veteranenkunst bezitten.
Daartoe hebben we een Libanon veteraan en zijn echtgenote, specialisten op dit terrein, bereid gevonden hieraan een “Boost” te geven.
We zijn hier oprecht heel blij mee!

Collega’s gezocht

Er is dus veel te doen en daarom is het Bestuur al geruime tijd bezig de organisatie van het SVK geschikt te maken voor haar grootste plannen.
Het concept is, op ieder specifiek gebied, zoals bijvoorbeeld Logistiek een groep vrijwilligers te verzamelen aangestuurd door het betreffende bestuurslid. 
Hiervoor zullen wij binnenkort oproepen geplaatst op de diverse social media kanalen maar ook in de Checkpoint.

Stichting Veteranen Kunst zoekt Vrijwilligers om haar team te versterken

Heb jij een passie voor kunst, ben je graag actief op social media of zou je mee willen helpen met het vormgeven van exposities of uitvoeringen, dan ben jij wellicht diegene waar wij naar op zoek zijn.
Wij Veteraan Kunstenaars hebben grootse plannen en willen de komende jaren flink groeien.
Voor het versterken van ons team zijn we daarom ook zoek naar gedreven vrijwillers voor een zeer divers aantal functies.
(Binnen de Commissies Logistiek, PR enz.)

Het liefst passen wij een functie zoveel mogelijk aan op jou wensen en mogelijkheden zodat je je vrijwel meteen op je plek zult voelen.

Belangstelling, neem dan contact via onze E-mail info@veteranenkunst.nl
Als je daarin je Mobile Nummer aangeeft bellen we zo spoedig mogelijk terug.

Exposities

Aanbod Permanente Expositie op de Basis in Doorn

Een van de meest concrete initiatieven op dit moment is het fraaie aanbod van het Veteranen Instituut voor het inrichten van een permanente expositie van Veteranen Kunst op “de Basis” in Doorn. Het inrichten van permanente exposities is iets waar de SVK al jaren ervaring mee heeft. De langstlopende permanente expositie bevind zich in het gebouw van het ministerie van Defensie in de gangen waar de militaire defensietop huist.
Op dit moment zijn we in gesprek met de Basis in Doorn waar het NLVi is gehuisvest over de inrichting van een, wisselende, permanente tentoonstelling

Dat geldt ook voor de Zwaluwenberg in Hilversum. De Inspecteur Generaal is beschermheer van de Stichting Veteranenkunst en heeft aangegeven een permanente plek te willen creëren voor veteranenkunst. Hoe en wat gaan we verder uitwerken met zijn staf.

Geplande Exposities 2022 

Naast de hierboven vermeld acties staan er er voor 2022 in ieder geval de Invictusgames op de rol. Hoe en wat weten we nog niet. De Invictusgames vallen nu ook onder “Erkenning en Waardering” van het NLVI en zo gaan we nauw met elkaar samen werken.

De Veteranendag 2022 gaat komend jaar zeker door. Maar hoe het een en ander vorm gaat krijgen is ons nog niet bekend.

Vanuit  de Echos Homes is ook de vraag gesteld of we niet tot een zekere vorm van samenwerking kunnen komen.
Daar staan we zeker voor open. Gedacht wordt aan  roulerende kleine exposities tussen de negen Echos Homes.
Ook dat vereist nog verdere uitwerking.

Oproep, jullie nieuwe kunstwerken, laat ze zien

Beste Veteraan Kunstenaars jullie creativiteit, inspiratie en scheppende kracht zijn natuurlijk de basis van onze Stichting.

Laat zien waar je mee bezig bent?

Vertel ons waarom je dit werk gemaakt hebt?

Maar ook waarvan je het gemaakt hebt, hoe groot het is en of wij het zouden mogen gebruiken op een van onze exposities of de afbeelding delen via Social media.

Laat het ons weten: info@veteranenkunst.nl

Frans Janssen
Veteraan kunstenaar en bestuurslid PR & communicatie